Lasi taipuu moneksi. Joko kristallinkirkkaat, sumeat tai värikkäät lasit ovat toimineet inspiraationa monelle arkkitehdille ympäri maailmaa. Lasista rakennetut rakennukset voivat vaikuttaa heikoilta, mutta itse asiassa lasista on tulossa yhä suositumpi rakennusmateriaali sen kirkkaan, ilmavan ja valoa antavan elementtinsä ansiosta. Nykyisin tehtaillaan jopa lasia, jonka avulla voidaan kerätä aurinkoenergiaa rakennuksen käyttöön.

Nyt ei kuitenkaan ole kyse käytännöllisyydestä, vaan estetiikasta. Tässä maailman kauneimmat lasirakennukset:

  • National Centre for the PerformingArts, Bejing, Kiina (2007)

Vuonna 2007 valmistunut näyttelytaiteen kansalliskeskuksen ulkomuoto on mykistyttävä. Kuin valtava suklaanappi, tämä rakennus istuu matalien vesialtaiden ympäröimänä, joka saa rakennukseen heijastuksineen näyttämään pyöreältä kapselilta. Rakennuksen suunnitteli ranskalainen arkkitehti Paul Andreu ja se tunnetaan beijingiläisten keskuudessa linnunmunana juurikin tuon vesialtaiden antaman heijastuksen vuoksi. Rakennus on valmistettu titaanista ja päällystetty lasilla. Rakennuksen peiliheijastuksesta näkee taivaan.

  • Louvren pyramidi, Pariisi, Ranska (1989)

Kautta maailman tunnettu yhden Pariisin suosituimman museon, Louvren, sisäpihalla oleva pyramidi on yksi maailman ikonisimmista lasirakennuksista. Rakennus valmistui vuonna 1989 ja toimii museon pääsisäänkäyntinä. Aina pyramidia ei kuitenkaan ole kehuttu, sillä se poikkeaa huomattavasti vanhan museorakennuksen tyylistä ja sai aikanaan osakseen valtavasti kritiikkiä kauniin museorakennuksen rumentajana.

Pyramidin on suunnitellut I. M. Pei ja rakennusta ympäröivät maassa olevat kolmiot, kuin pyramidin palaset itsessään, makaamassa maassa. Ison pyramidin takana ja sivulla sijaitsee kaksi paljon pienempää pyramidia, jotka kuuluvat kokonaismuodostelmaan.

  • The Netherlands Institute for Sounds and Vision, Hilversum, Alankomaat

Alankomaiden instituutti äänelle ja kuvalle on yksi kaikkein ainutlaatuisimmista rakennuksista koko maailmassa. Värikäs lasirakennus on Willem Jan Neutelingsin ja MichielRiedijkin suunnittelema. Rakennus on kuution muotoinen ja on päällystetty kokonaan värikkäillä lasipaneeleilla. Talossa on kokonaisuudessaan kymmenen kerrosta, joista puolet on maan alla. Nykyisin rakennus toimii myös museona sekä arkistorakennuksena. Erityisen vaikuttava näky rakennukseen on öiseen aikaan.

  • Palacio de Cristal, Madrid, Spain (1887)

Kristallipalatsiksi kutsuttu Palacio de Cristal sijaitsee Madridin BuenRetiro -puistossa. Rakennuksen suunnitteli RichardoVeláquezBosco alun perin filippiiniläisen kasviston ja eläimistön esittelyyn. Rakennus on kreikkalaisittain ristin muodossa ja tehty lähes kokonaan lasista. Pelkästään rakennuksen perustukset on tehty tiilistä ja raudasta. Rakennus on yhteensä 22 metriä korkea. Kurvikas ja kaareva rakennelma on tyypillinen esimerkki brittiläisen Joseph Paxtonin jaDecimusBurtonin suunnittelemista rakennuksista, joista yksi on Lontoon Crystal Palace. Rakennus oli pitkään käyttämättömänä kasvihuonekäyttönsä jälkeen ja nykyisin sen sisällä järjestetään taidenäyttelyitä.

  • The BotanicalGarden of Curitiba, Curitiba, Brasilia (1991)

Vuonna 1991 avattu Curitiban kasvihuone on toinen tyypillinen esimerkki Lontoon Crystal Palacen tyylisistä rakennuksista. Kolmikupolinen kasvihuone sijaitsee Curitiban keskustassa. Noin 450 neliömetrin kokoinen kasvihuone on täynnä erilaisia kasvilajeja ja sen ympärillä sijaitsee kauniita vesiputouksia ja suihkulähteitä.

  • The Palm House, Schönbrunn Palace, Vienna (1882)

Tämä jopa 45 000 lasilevystä valmistettu lasitalo on suurin koko Euroopassa. Talon suunnitteli Franz von Segenschmid ja rakensi IgnazGridl. Näinä päivinä rakennus on UNESCO:n maailmanperintöaluetta. Kasvihuoneessa kasvaa jopa 4500 kasvilajia ympäri maailman ja on yksi koko maailman suurimmista kasvistollisista näyttelyistä. Samassa puistossa on kolme muutakin kasvihuonetta, mutta The Palm House on niistä kaikkein komein ja suurin. Osa rakennuksesta tuhoutui vuoden 1945 pommituksessa ja monet kasvit kuolivat, vaikka osa onnistuttiin pelastamaan muihin puiston kasvihuoneisiin. Uudelleenrakentaminen aloitettiin vuonna 1948 ja kasvihuone avattiin uudelleen yleisölle vuonna 1953.