Kukaan ei voine kiistää, etteikö peiliheijastus vesistöjen ääressä tuottaisi kauniita näkymiä. Näitä maisemia on moni taiteilijakin kuvannut teoksissaan. Heijastuksia tapahtuu monilla muillakin tavoilla, mutta veden ääressä heijastus toiseen, alaspäin eteen avautuvaan maailmaan, on puhtaasti luonnon tuottama. Se mitä veden pintaan heijastuu, on kuitenkin usein jotain ihmisen tekemää; liike, hahmo tai kuvio.

Nämä luontoon, ihmiseen ja urbaaneihin maisemiin liittyvät peiliheijastukset ovat kaikki omalla tyylillään näyttäviä ilmestyksiä. Yksi usein kuvattu kohde on Mohegan Sun kasino, joka näyttää yltävän pilviin asti, ja samalla sen ääressä olevassa vesistössä rakennuksen peilikuva ulottuu samoin kokonaan huippuunsa asti. Mutta mitä ovat muut teokset, jotka ovat peliheijastuksen parhaimmistoa? Jatka lukemista ja tutustu peiliheijastus -tyyliin, joka on valloittanut monien taiteilijoiden ja taiteen ystävin sydämet.

AmsterSam – teoksia Amsterdamista sateen jälkeen

Eräs hieman tuntemattomampi taiteilija kertoo olevansa suorastaan rakastunut veden ääressä tapahtuviin peiliheijastuksiin. Artisti käyttää taiteilijanimenään AmsterSamia ja taide on hänelle nimenomaan sitä, että hän etsii erilaisia heijastuksia. Vaikka AmsterSam löytää niitä monesta paikasta ja pinnasta, käyttää hän teoksissaan myös luonnon omaa peiliheijastusta, eli kohdetta veden ääressä, joka heijastuu veden pintaan. Hän ei maalaa, vaan hänen teoksensa ovat digitaalisia taideteoksia.

Vaikka AmsterSam ei ole monelle tuttu nimi, hän ansaitsee peiliheijastuskuviensa kautta paikan tällä listalla. Moni ei näe sitä mitä hän näkee, kun ottaa kameran esille kuvaamista varten. Hänen kuvissaan ei ole välttämättä vesistöä, mutta kuitenkin vettä, jonka kautta heijastuminen tapahtuu. Kyseessä voi olla vaikka pelkkä rapakko. Hänen kuvissaan on taikaa ja moni voi luulla, että niitä on käsitelty ennen julkaisua. Kuvat kuitenkin yllättävät ja ovat juuri sitä mitä hän itsekin on sillä hetkellä nähnyt, kun on kuvan ottanut.

Yksi tällainen taianomainen hetki on kuva, jossa heijastus näyttää ensin tulevan vesistöstä. Kun katsoo tarkemmin, heijastus tuleekin märästä tienpinnasta, jonka päältä ajaa pyöräilijä. Kaikki ei ole kuvassa silti kohdallaan. Se on ehkä väärinpäin, koska pyörän renkaasta veteen ilmestyvä kuvio ei täsmää. Katsojan mielikuvitusta kutkutellaan arvoituksilla ja hienoilla vihjeillä, mitä kuvassa oikein tapahtuukaan.

Steve Hanks -Castles In The Sand

Vesi toimii erinomaisena peilinä ja jo edesmennyt Steve Hanks (1949-2015) on realismin mestari, joka vangitsi maalaustensa veden pintaan täydellisen heijastuman teoksen kohteesta. Erityisen herkkä on Hankisin maalaus Castles In The Sand, jossa pieni tyttö on keskittynyt hiekkalinnan rakentamiseen rantavedessä. Linna näyttää rosoiselta suoraan kohdetta katsottuna, mutta vedessä sen neljä tornia erottuvat selkeästi. Taiteilija on myös onnistunut erottamaan tytön takana olevan meren sen aalloista, jotka lipuvat kahden hiekkalinnan välissä.

ChianTsunHsiungja usvan mestarikäyttö

Oman erityismainintansa ansaitsee ChianTsunHsiung, jonka monissa maalauksissa ja valokuvissa veneen silhuetti piirtyy usvaisen joen pintaan, tavalla, jota maallikon on vaikea kuvata sanoin.Kuvissa ja maalauksissa vallitsee herkkä, melkein haavoittuvainen tunnelma, joka tuntuu pysäyttäneen muun maailman kulun paikoilleen.

Lummelampi – Claude Monet

Claude Monet oli kuuluisa ranskalainen taidemaalari, joka ilmaisi teoksissaan havaintojaan luonnosta. Monessa hänen teoksessaan esiintyy myös peiliheijastuksia jonkin vesistön kautta. Yhdessä tauluista on kaunis silta, jonka kautta lampi ylitetään. Lampi on puolestaan täynnä lumpeita, ja kohdissa, joissa ei lumpeita ole, näkyy peiliheijastuksia lammen reunalla olevista puista. Heijastukset tuovat tauluun eloa ja syvyyttä. Käytetyn tekniikan avulla maisema ei näytä vain pelkältä maalatulta kuvalta, vaan paikan voi nähdä edessään sielunsa silmin.