Heijastukset ovat tärkeä osa taidetta ja taiteilija JivanHendrick käyttää niitä hyödyksi monella eri tavalla. Hendrick on kuuluisa taideteoksistaan, joissa näkyy erityisesti peiliheijastuksia. JivanHendrick liikkuu paljon kuvaamassa luonnossa, josta hän ammentaa runsaasti inspiraatiota töihinsä. Tyyni järjen, joen tai vaikka vain lätäkön pinta on loistava kohde peiliheijastusten kuvaamiseen.

Peiliheijastus ei suinkaan tarkoita pelkästään vesistöä, jossa näkyy heijastuksia sen ympärillä olevista asioista. Ilmiön saa aikaiseksi vaikka pelkkä peili, josta tämän ilmiön suomenkielien termi on saanut nimensäkin, ja JivanHendrick käyttää heijastuksia töissään myös muilla tavoilla kuin miten luonto ne tarjoaa.

Urbaanit maisemat ja digitaaliset teokset

Jivanin digitaalisissa töissä esiintyy usein kasvot kaupunkimaiseman taustalla. Nämä kaksi kuvaa sulautuvat toisiinsa mielenkiintoisella ja kiehtovalla tavalla. Kun katsoo kuvaa, voi nähdä niistä ensin vain toisen. Jos näkee ensin kasvot, voi vasta sen jälkeen huomata samassa kuvassa myös kaupunkimaiseman. Moni Hendrickin teoksista pitää asioita ensin piilossa eikä kaikkia yksityiskohtia välttämättä huomaa ensi silmäyksellä. Kun koko kuva avautuu, vangitsee teos katsojan katseen.

Kasvot, jotka näkyvät kuvassa, voivat katsoa urbaania maisemaa ikkunan läpi. Ikkuna voi heijastaa kasvot kuvaajaa päin ja näin kuvaan saadaan sekä maisema ikkunan takaa että kasvot, jotka katsovat ikkunasta ulos jostakin kameran takaa.

Esimerkiksi yhdessä JivanHendrick -taiteilijan taulussa on kuva ruokapöydästä, jonka taustalla on kaupunkimaisema korkeine rakennuksineen. Vaikka oikeasti kuvassa on hänen tyylinsä mukaan monta kerrosta, sekin voisi olla oikea heijastuma yhdestä valokuvasta ja kuvaaja olisi voinut kuvata ruokapöytää ulkoa päin ikkunan läpi.

Kaikki ei ole sitä miltä se ensin näyttää

JivanHendrickin tyyli on tunnettu teoksista, joissa kaikki asiat eivät tule esille heti. Heijastuksilla saa monia asioita piilotettua kuviin mutta taiteilija osaa tehdä sen muillakin tavoilla. Esimerkiksi hänen teoksensa ”Rebirth of a Poet” voidaan nähdä monella eri tasolla. Siinä on kasvot, joista varsinkin silmät erottuvat hyvin. Kun katsoo teosta entistä syvemmälle silmiin, näkee puun lehden. Sitten kun katsoo kuvaa vieläkin tarkemmin, näkee sen mitä kuvassa olevat silmät näkevät. Ne katsovat veteen, jossa näkyy osa lehdettömästä puusta. Kyseinen kuva ansaitsi paikan parhaiden vedenääressä tapahtuvien peiliheijastusteosten joukosta.

JivanHendrick tekee teoksia, joita ei voi katsoa vain hetken aikaa tai nopealla silmäyksellä. Ne vaativat hetken aikaa, jotta katsoja huomaa mitä kaikkea kuvat sisältävät. Kuva ei ole välttämättä se miltä se ensin näyttää, vaan ensin katsojaa kiinnittää huomionsa johonkin, sitten hoksaa jotain lisää ja lopulta tajuaa mitä kaikkea voikaan yhdessä ainoassa kuvassa tai maalauksessa olla. JivanHendrick on todella taitava tuottamaan kuviin kerroksia luonnon mukaisin tavoin sekä digitaalisia apukeinoja käyttäen.

Peiliheijastus luontokuvissa

Digitaalisten luomusten ohella JivanHendrick on tunnettu hänen peiliheijastuksia sisältävistä maalauksistaan. Kun kaunis ja näyttävä esine tai asia peilautuu veden avulla, syntyy siitä huikean näköinen valokuva. Kun saman saa esille maalauksen muodossa, on todella taitava. Luonnon värikartasto esittäytyy katsojille JivanHendrickin tauluissa monessa eri värissä.

Jivanin teoksiin tutustuminen käy erinomaisesti netin välityksellä mutta hollantilaistaiteilijan töitä voi ihailla myös RonenArtGalleryssa Rotterdamissa. Seuraavaksi voitkin itse suunnata kamera kaulassa vesistön äärelle etsimään hurmaavia heijastumia